/ iStock/Getty Images
Расизмът е "широко разпространен и безмилостен" и се увеличава в Европа, като почти половината от чернокожите хора в държавите членки, обхванати от проучване на ЕС, съобщават за дискриминация - от вербални обиди към децата им до блокиране на наемането на жилища от наемодателите, съобщи „Гардиън“.

Проучването на Агенцията на ЕС за правата на хората от африкански произход установи високи нива на дискриминация във всички сфери на живота - от училищата до пазара на труда, жилищното настаняване и здравеопазването, като едни от най-лошите резултати са регистрирани в Австрия и Германия, където крайно десните партии са във възход.

Проучването, обхванало 6 752 души от африкански произход в 13 държави - Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Португалия, Испания и Швеция - установи, че 45 % от тях са се сблъскали с расова дискриминация, което представлява увеличение с шест процентни пункта спрямо 39% през 2016 г.

В Австрия и Германия трима от всеки четирима анкетирани (72% и 76%) са заявили, че са се чувствали дискриминирани през последните пет години, което е увеличение спрямо 51% и 52%, когато същият въпрос е бил зададен през 2016 г.

След федералните избори през 2017 г. антиимигрантската „Алтернатива за Германия“ (АзГ) стана третата по големина партия в Германия, както и най-голямата опозиционна партия. През 2021 г. те се представиха по-слабо, но влиянието им нараства.

През юни за първи път политик от „АзГ“ беше избран за областен управител, еквивалент на кмет, а неотдавнашните изборни триумфи в западната част на страната я накараха да се определи като "голяма общогерманска партия".

В Австрия „Партията на свободата“ (ПС), основана през 1956 г. и ръководена за първи път от бивш нацистки функционер и офицер от СС, води в социологическите проучвания преди парламентарните избори през следващата година, които се очаква да спечели.

Майкъл О'Флахърти, директор на Агенцията на ЕС за основните права, която съветва Европейската комисия (ЕК) по въпросите на политиката, заяви, че резултатите в доклада "Да бъдеш цветнокож в ЕС" са "срамни".

Той призова всички страни от ЕС да събират данни за равенството, включително за етническия или расовия произход, в опит да се справим допълнително с проблема. Поради чувствителността, произтичаща от Втората световна война, Германия, за разлика от Обединеното кралство, не събира данни от преброявания на населението за расовото или етническото разнообразие.

О'Флаерти заяви: "Шокиращо е, че не виждаме подобрение от последното ни проучване през 2016 г. Вместо това хората от африкански произход се сблъскват с все по-голяма дискриминация само заради цвета на кожата си.

"Расизмът и дискриминацията не трябва да имат място в нашите общества. ЕС и неговите държави членки трябва да използват тези констатации, за да насочат по-добре усилията си и да гарантират, че хората от африкански произход също могат да се възползват от правата си свободно, без расизъм и дискриминация", каза той.

Беше заявено, че расизмът, разкрит от агенцията, засяга ежедневието на хората. Един от всеки четирима (23%) анкетирани е заявил, че собственик на частен имот му е попречил да наеме жилище заради расовия или етническия му произход.

Една четвърт (23%) от чернокожите са посочили, че някой лично е отправял обидни или заплашителни коментари към детето им заради неговия етнически или имигрантски произход. Почти двама от всеки петима родители в Ирландия (39 %), Германия и Финландия (и двете по 38 %) и Австрия (37 %) съобщават за подобни преживявания.

Във всички изследвани страни е установено, че младите хора от африкански произход са три пъти по-застрашени от ранно напускане на училище в сравнение с общото население.

Всеки четвърти (26%) от анкетираните е заявил, че е бил спиран от полицията през петте години преди проучването. От тях около половината (48 %) определят последното спиране като расово профилиране.

Средният дял на чернокожите, които са заявили, че смятат, че са били жертва на етническо профилиране от страна на полицията, се е увеличил във всички изследвани държави от 41 % през 2016 г. до 48% през 2022 г., когато е проведено последното проучване.

Установено е, че средното ниво на заетост сред хората от африкански произход на възраст от 20 до 64 години (71%) е сходно с това на общото население (73%) на същата възраст. Почти една трета (32%) от анкетираните обаче работят в "елементарни професии" в сравнение със средно 8 % за общото население във всички 27 държави - членки на ЕС.

Почти една трета (30%) от наетите лица от африкански произход имат временен договор. Този дял е три пъти по-висок от този на общото население в ЕС (11%). Установено е също така, че чернокожите лица са непропорционално висококвалифицирани за работните места, на които работят. Установено е, че една трета (35%) от чернокожите с университетска квалификация работят на ниско или средно квалифицирани работни места в сравнение с 21% от общото население.

Респондентите в проучването на ЕС са родени в страни от Субсахарска Африка или са потомци на имигранти, чиито поне един родител е роден в Субсахарска Африка.
БГНЕС