/ iStock/Getty Images
Експерти на ООН по правата на човека призоваха за сериозни реформи в системата на наказателното правосъдие на САЩ за борба със системния расизъм, като заявиха, че чернокожи затворнички са били с белезници, докато раждали, а мъже затворници са били принуждавани да работят в условия, близки до тези, в които са работили робите в плантациите, предаде Ройтерс.

В публикуван доклад трима назначени от ООН експерти заявиха, че при посещения през април и май са открили практики в американските затвори, които накърняват човешкото достойнство. Дипломатическата мисия на САЩ в Женева не отговори на молбата за коментар, посочва Ройтерс.

Една от тези практики е ограничаването и оковаването на затворнички по време на раждане, се казва в доклада. Експертите "чуха от първа ръка непоносими преки свидетелства на бременни жени, които са били оковани по време на раждане, поради което са изгубили бебетата си", се казва в доклада. Помолен да дадат детайли, говорител на ООН по правата на човека посочи "няколко" случая и потвърди, че всички те са свързани с чернокожи жени.

Експертите са събрали и преки свидетелства за условията в затвор в Луизиана, където според тях хиляди предимно чернокожи излежаващи присъди мъже са били "принуждавани да работят на полето (дори и да извършват бране на памук) под наблюдението на бели "свободни хора" на коне, в условия, много сходни с тези отпреди 150 години".

В доклада са описани шокиращи истории от затвора с максимално равнище на сигурност, известен като "Ангола", и се посочва, че те представляват "съвременни форми на робство".  Също така е изразена тревога от широко разпространеното използване на изолатор, което според експертите изглежда се прилага непропорционално на затворниците от африкански произход.

Един чернокож мъж разказал на експертите, че е бил държан в изолация в продължение на 11 години без прекъсване, се казва в доклада. "Нашите констатации показват, че е крайно необходимо да се проведе мащабна реформа", заяви Хуан Мендес, един от експертите.

Комисията беше създадена от Съвета на ООН по правата на човека през 2021 г. след убийството на Джордж Флойд, чернокож мъж, който почина, след като полицейски служител в продължение на минути притискаше с коляно врата му към земята.

Докладът се основава на свидетелствата на 133 души в пет американски града, както и на свидетелства, събрани от пет центъра за задържане.
Пламен Йотински/БТА