Лидерът на КНДР Ким Чен-ун е готов да сключи споразумение с руския президент Владимир Путин за доставка на оръжия за Руската федерация, пише Financial Times.

Един от последните пъти, когато севернокорейският лидер Ким Чен-ун пътува в чужбина с любимия си зелено-жълт брониран влак, е за 60-часово пътуване през 2019 г., за да се срещне с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп за разговори във Виетнам. Това дълго пътуване обаче не беше успешно. Преговорите се провалиха и в рамките на месеци Пхенян ругаеше Тръмп на съмнителен английски, заявявайки, че американският президент е "мръсник“. През следващите дни Ким Чен-ун трябва да пътува отново, този път до Владивосток в руския Далечен изток, за да се срещне с президента Владимир Путин.

Обсъжданата тема? Продава боеприпаси на Москва за войната ѝ в Украйна. Очаква се Ким отново да пътува с влака си. Предполага се, че влакът включва повече от 20 бронирани вагона и специална кабина за генералния секретар, както тя е известна с ярко бял интериор.

Заговори се за готвена среща между Ким Чен-ун и Путин в Русия

Но този път успешният изход от пътуването е почти осигурен. За Ким Чен-ун, за който се смята, че е на 39 години, получил образование отчасти в Швейцария и таящ голяма любов към американския баскетбол, мисията е типична за немигаща реалполитика. Първите години на власт на Ким се характеризират с брутални репресии, при които неговият полубрат, Ким Чен-нам, убит с нервнопаралитично вещество, а чичо му, Джанг Сонг-тхак, екзекутиран за предателство чрез разстрел. Той също така предприе действия, за да отслаби силата на висшите генерали, които го възприемаха като неизвестна величина след смъртта на баща му Ким Чен- ир. След като остави своя отпечатък, Ким сега преследва идеологията на бьонджин - догма, която насърчава двойното развитие на икономиката и ядрените оръжия. Целта е да се разработи ядрен арсенал, който да промени баланса на силите в Северна Азия и потенциално да застраши САЩ. В този контекст нарастващото приближаване на Пхенян към Москва повишава рисковете от нестабилност в един от най-опасните региони в света. "Оста Русия-Северна Корея усложнява картината на сигурността както в Украйна, така и на Корейския полуостров“, пишат Виктор Ча и Елън Ким от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS–, базиран във Вашингтон. Все още не е ясно какво ще включва сделката между Северна Корея и Русия. Пхенян би могъл да предложи боеприпаси, ракетни установки за залпов огън и балистични ракети с малък обсег, всичко това ще помогне на Москва да отблъсне контранастъплението на Киев.

В замяна Москва може да предложи зърно, петрол и военни технологии, както и твърда валута за разплащане. Русия също може да бъде убедена да предостави на Северна Корея изключително чувствителни военни технологии, които биха застрашили нейните съседи, особено Южна Корея и Япония. "Сътрудничеството между Русия и Северна Корея може да надхвърли сделките с конвенционални оръжия и хранителна/енергийна помощ, вероятно до напреднали технологии за сателити, ядрени подводници и балистични ракети“, добавят Ча и Ким.
Агенция "Фокус"