Франция и Германия призоваха Китай да допусне журналисти в Тибет
Франция и Германия призоваха Китай да допусне журналисти в Тибет / снимка: БГНЕС

Франция призова Китай да възобнови незабавно достъпа на чужденци, най-вече журналисти, до Тибет, за да се получи цялата нужна информация за последните събития там, предаде БТА, цитирайки зам.-говорителя на френското външно министерство Фредерик Дезаньо.

Говорителят избегна пряк отговор на въпрос дали Франция би подкрепила международно независимо разследване на събитията в Тибет. За такова призоваха председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, Далай Лама и Амнести интернешънъл.

Загрижеността ни е да знаем какво става в Тибет и да разполагаме с цялата нужна информация за последните събития. Такъв е и духът на предложението на Далай Лама. Франция ще обсъди това с европейските си партньори, каза Дезаньо.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова китайските власти към прозрачност за положението в Тибет. Искаме да знаем какво точно е станало в Тибет. Китай вреди на себе си, ако пречи на международните наблюдатели да си създадат представа за ситуацията, заяви Щайнмайер в интервю за вестник "Билд".

В Тибет е забранен достъпът на чуждестранни журналисти, откакто преди повече от седмица в административния център Лхаса избухнаха вълнения. Китайските медии днес твърдят, че там положението се е нормализирало и показват снимки на усмихнати ученички, отбелязва АФП.

По-рано днес говорител на тибетското правителство в изгнание съобщи, че 19 тибетци са загинали в китайската провинция Гансу при потушаването на антиправителствените протести.  Според китайското правителство само16 души са убити от началото на протестите в тибетската столица Лхаса.