/ Guliver/Getty Images
Френското Национално събрание одобри законопроект за удължаване до 1 ноември на извънредното положение в страната, въведено след кървавите терористични нападения през 2015 г., съобщиха Ройтерс и ДПА.

8 души пострадаха при стрелба пред джамия във Франция

В долната камара на парламента законопроектът, внесен от правителството, беше подкрепен от 137 депутати, против се обявиха тринайсет. В залата гласуваха само 150 от общо 577 членове на Националното събрание, отбелязва ДПА. Преди два дни и Сенатът - горната камара - одобри законопроекта.

Новото френско правителство вече представи проект за нов антитерористичен закон, с който президентът Еманюел Макрон, избран през май, иска да замени временното извънредно положение.

Двама задържани във Франция, подготвяли атентат в деня на изборите

Намерението на президента е това да бъде последното удължаване на извънредното положение. Представеният законопроект предвижда да се разширят полицейските пълномощия за спиране и обиски на хора и домове и ще даде на оторизираните лица повече права да решават кога да се позоват на риска от терористични атаки като оправдание за ограничаване на някои права и свободи, отбелязва Ройтерс. Редица правозащитни организации разкритикуваха тези намерения на правителството.

 
БТА