Франция ще достави на Украйна още 12 самоходни гаубици "Сезар", съобщи френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню след среща в Париж с украинския министър на отбраната Олексий Резников, предадоха световните агенции.

Франция също така ще изпрати 150 френски военнослужещи в Полша, където те ще обучат и подготвят до 600 украински военни за един месец.

Допълнителните установки "Сезар", които са със среден обсег, ще бъдат финансирани от фонда за подкрепа на Украйна в размер на 200 милиона евро, учреден от Франция.

Байдън: САЩ няма да изпрати изтребители F-16 на Украйна

На обща пресконференция с украинския си колега френският министър заяви, че "няма табута" в отговор на въпрос относно доставки на изтребители за Украйна, предаде Ройтерс.

Той също така повтори позицията на Франция относно доставянето на оръжия за Украйна, като заяви, че тези доставки не трябва да отслабват собствените способности за защита на Франция, че доставките трябва да могат да помогнат на Украйна в конфликта с Русия и че трябва да бъдат използвани от Украйна само, за да се защитава тя.

По въпроса за изтребителите Льокорню каза също така, че Франция и Украйна са обсъдили обучението на украински пилоти, които да летят на френски изтребители, но никакво решение не е било взето в тази насока.

От своя страна украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че решението на Франция този месец да предостави на Киев бронирани машини за пехотата А Ем Икс 10 Ар Се е имало ефекта на "снежната топка" и други съюзници след това са обещали да изпратят танкове на Украйна.
Габриела Големанска/БТА