/ ThinkStock/Getty Images
Франция отвори отново посолството си в либийската столица Триполи, което беше затворено през 2014 г. поради проблеми със сигурността, предаде Франс прес. Това показва завръщане към стабилността в страната след години на конфликт.

Дипломатическото представителство на Франция се върна към работа в нова сграда, обградена от висока стена и намираща се в периферията на либийската столица.

Съобщението за възобновяването на работата на посолството беше направено във вторник от френския президент Еманюел Макрон, след като се срещна с Мохамед ал Менфи, ръководител на Президентския съвет на Либия. Това се случва в момент, когато Либия преживява политически подем с назначаването на временно правителство, което получи доверието на парламента на 10 март и чиято мисия е да обедини институциите в страната и да организира национални избори на 24 декември.

След падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. Либия беше обхваната от сериозна политическа криза, която се превърна във въоръжен конфликт, белязан от съществуването на съперничещи сили в източната и западната част на страната. Повечето дипломати и чужденци бяха принудени да напуснат, след като неведнъж бяха обект на нападения и опити за отвличане, припомня АФП.
БТА