/ iStock/Getty Images
Френското правителство предупреди в събота, че "всички можем да бъдем засегнати" от коронавируса, така че трябва да се защитим заедно чрез спазване на предпазните мерки, гласи акцент на в. "Депеш". Тонът на новите предупреждения се промени рязко, след като Франция премина границата от 10 000 заразени за 24 часа.
 

Парковете, плажовете и баровете бяха пълни през последния ден преди да влезе в сила новото "правило на шестимата", забраняващо срещите между повече от шест души от две домакинства. Британците решиха да се възползват максимално от последния ден на отслабени мерки за социално дистанциране, отбелязва в. "Дейли мейл". Хора се срещаха на големи групи в слънчеви райони на Брайтън, Лийдс, Лондон и Нотингам, въпреки опасенията от предаване на коронавируса. Стигна се дори до намеса на полицията.

В същото време правителството обмисля да инструктира 4,5 милиона души в уязвимо положение да си стоят по домовете и затваряне на пъбовете в 22 часа, защото "младите хора не спазват правилата", добавя британското издание, като подчертава, че страната е на прага на въвеждането на нова карантина. Британците бяха предупредени да спазват новите правила, ако искат да я избегнат.

В същото време системата за извършване на тестове е обхваната от хаос и лабораториите изпращат проби в Италия и Германия, за да се справят с натоварването. Спонсори на Консервативната партия призоваха правителството да защити преди всичко икономиката, защото без пари не може да има и здравеопазване, припомня в. "Дейли мейл".

Британският в. "Гардиън" коментира въвеждането на новото "правило на шестимата" в Манчестър, като заявява, че "ако съдим по подобната на фарс карантина в Манчестър, втората вълна на коронавируса ще ни засегне тежко". Следенето на сложните мерки за ограничаване на разпространението на пандемията затруднява жителите на града.
 

Ситуацията в борбата с коронавируса започва да напомня на случващото се през март. Разликата е, че сега солидарността е заменена с недоволство, подчертава британското издание.

Великобритания трябва да предприеме спешни мерки, за да предотврати нарастването на броя на случаите на заразяване в геометрична прогресия, призовава британският в. "Ивнинг стандард". "Тънката струйка" от случаи може да се превърне във "водопад", предупреждава Питър Оупъншау, професор по експериментална медицина в лондонския Имперски колеж, цитиран от изданието. Ако хората не спазват "правилото на шестимата"страната може да се върне към карантината.
 

"Правилото на шестимата" е безсмислено от гледна точка на децата, които се срещат всеки ден с приятелите си в училище. Смята се, че те не са изложени на такъв риск от заразяване и няма толкова голям шанс да предадат вируса.

В същото време обаче децата, дори бебетата, се броят за отделни индивиди при налагането на новото правило. Така че в крайна сметка остава неясно дали те повишават риска от заразяване или не, подчертава изданието.

Около половината оздравели от коронавируса пациенти в италианския град Бергамо казват, че не са се възстановили изцяло, пише в. "Вашингтон пост".
След края на първата вълна, когато бяха погребани хиляди, болницата в града, станал някога епицентър на коронавируса, извършва прегледи на оцелелите и проучва състоянието им.

Преди шест месеца градът беше стряскаща гледка, предупреждаваща света за опасността от коронавируса. Сега Бергамо отправя ново предупреждение: за дългото възстановяване след болестта, което понякога се оказва непълно и изключително тежко.

Дори и тези, които са боледували през март и април често казват, че не се чувстват възстановени - въпреки, че вирусът вече не е в организмите им. 30 на сто от първите 750 прегледани все още изпитват затруднения с дишането и проблеми с белите дробове. Други 30 на сто имат проблеми със съсирването на кръвта и опасност от поява на тромбове. Някои са изложени на риск от проблеми с вътрешните органи. И месеци по-късно много пациенти имат проблеми, от каквито не са се оплаквали преди влизането в болница: болки в краката и изтръпване на крайниците, тежко изтощение, депресия и загуба на коса.

Тези състояния не са свързани със съществуващи преди това здравословни проблеми, подчертават италианските лекари.
Някои от лекарите в Бергамо смятат резултатите за окуражителни, особено предвид тежките изпитания, на които бяха подложени пациентите през март и април.

Повечето от тях показват подобрения в дишането при повторни посещения, макар че дробовете им са увредени непоправимо. Никой няма треска.
Но най-тежко засегнатите нямат шансове за възстановяване. Въпрос на време е те да се окажат в болница отново, подчертава американското издание.
БТА