Фондация „Кадафи”: Натискът от ЕС може да има негативни последици за медиците
Фондация „Кадафи”: Натискът от ЕС може да има негативни последици за медиците / БГНЕС
Европейският натиск над Либия заради осъдените на смърт пет български медицински сестри и палестинския лекар може да се отрази на съдбата им, предупреди в комюнике благотворителната фондация „Кадафи”.

"Призивите на европейските депутати за натиск над Либия, както и всякакви други мерки на Европейския съюз срещу Триполи могат да имат негативни последици за съдбата на петте медицински сестри и палестинския лекар", се казва в комюникето. "Подобен натиск може да попречи на посредническите усилия за уреждане на въпроса", гласи то.

Председателствана от един от синовете на либийския лидер Муамар Кадафи, фондацията участва в преговорите за българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт на 19 декември, след като бяха признати за виновни, че умишлено са заразили със СПИН над 400 деца в болницата в Бенгази.

Присъдата бе остро критикувана от международната общност. Адвокатът защитник на медиците Осман Бизанти каза, че ще я обжалва пред Върховния съд.

Европейският парламент прикани в четвъртък Триполи да отмени смъртната присъда и подчерта, че в противен случай европейската политика към Либия може да бъде преразгледана.