/ iStock/Getty Images
Гърция и Германия ще продават газ на България и Полша, след отказа ни да плащаме за руското „синьо гориво“ в рубли, пише авторитетното британско издание Financial Times, като се позовава на данни от пазарите и пристанищата.

Поръчките за преминаване на газ през тръбопровода при Сидирокастро, граничен пункт между Гърция и България, се увеличиха рязко в четвъртък, като обемите за изход към България са по-големи, отколкото за тези, които се насочват на юг към Гърция, според данни, публикувани от оператора на гръцката газопреносна мрежа.

Понастоящем газ не тече в двете посоки между двете страни, показват данните, но подобна дейност – известна като номинации – показва, че гръцката газова компания DEPA се занимава със замени, за да продава газа си на България, според Том Марзек-Мансър, ръководител на газови анализи в ICIS, група за анализ на стоки.

По същия начин потоците на газ в Малнов, ключовият граничен пункт между Германия и Полша за газопровода Ямал-Европа, се увеличиха до 12,7 милиона киловатчаса в час в четвъртък, според данни на Gascade, германския газопреносен оператор.

Преди сряда най-високото ниво този месец беше малко под 9 милиона kWh/h.

В сряда руският държавен енергиен концерн „Газпром” прекъсна доставките на газ за Полша и България, след като двете страни от ЕС отхвърлиха искането на Москва за използване на нов механизъм за плащане.

Газпром предупреди, че ако някоя от страните отклони доставките, които преминават транзитно към други европейски страни, той ще намали пропорционално обемите.

София работи за ускоряване на завършването на отделен критичен трансграничен интерконектор с Гърция, който би позволил на страната да доставя азербайджански газ.