Филм за медиците ни излъчи баварска телевизия
Филм за медиците ни излъчи баварска телевизия / netinfo
Документален филм за съдбата на българските медицински сестри в Либия излъчи днес баварската телевизия в публицистичното предаване Евро-поглед /Euro-Blick/.

Посочено бе, че вече осем години българките, които са невинни, са в затвора, осъдени на смърт по обвинение в умишлено заразяване на над 400 либийски деца със СПИН. Цитирано бе становището на международни експерти, че причината за трагедията са лошите хигиенни условия в болницата и далеч преди пристигането на българските медицински сестри вирусът на СПИН вече е бил разпространен в Либия.

Авторите на филма Галина Кирсунова и Ралф-Юрген Шьонхайнц са се срещнали с майката на Кристияна Вълчева – Зорка Аначкова. Тя разказва за мъченията, включително с електричество, на които е била подложена дъщеря й, за да се признае за виновна.

Филмът акцентира върху факта, че българската общественост късно е реагирала на случващото се с нейните сънародници в Либия. Едва осем години по-късно много българи научиха истинските размери на трагедията. Те разбраха, че невинността на медицинските сестри е доказана от международни експерти и българките всъщност са станали играчка в политиката на либийския диктатор Кадафи, който настоява да получи милиарди за тяхното освобождаване, посочват авторите на документалния филм.

Показани са организираните през последните месеци митинги в кампанията "Не сте сами". Гражданите упрекват управляващите, че са се провалили в решаването на проблема, посочват авторите на филма. Пред камерата редица интервюирани изказват мнение, че Европейският съюз трябва да съдейства за освобождаването на българските медицински сестри с целия инструментариум, с който разполага.