Филипините приеха нов антитерористичен закон
Филипините приеха нов антитерористичен закон / netinfo

Президентът на Филипините Глория Макапагал-Аройо подписа нов антитерористичен закон за борба срещу бойци, свързани с Ал Кайда, предаде Асошиейтед прес.

Новият закон ще подсили законово подкрепяната от САЩ кампания срещу тероризма във Филипините - държава, на която се гледа като на основна цел и благоприятна среда за бойците в мюсюлманската територия в Югоизточна Азия.

САЩ отдавна се стремят да накарат филипинците да прокарат законодателство, с което да дадат тласък на антитерористичната кампания срещу партизаните от Абу Саяф, на които се приписват смъртоносни бомбени атаки, обезглавявания и отвличания, както и срещу техните съюзници от базираната в Индонезия Джамаа Исламия.

Индонезийски бойци се крият в южния филипински район Минданао, откъдето действат заедно с местни сепаратисти.

Сенаторите от опозицията настояха за значителни поправки в закона, за да предотвратят евентуални злоупотреби с него от страна на правителството.

Леви групи организираха демонстрации срещу закона. Те смятат, че законът дава твърде широка дефиниция на тероризма, в която се включват и форми на законен протест.

Новият закон предвижда възможност за задържане до три дни на предполагаемите терористи без предявено обвинение. Полицията искаше срокът да бъде месец. Полицията също настояваше за смъртна присъда за осъдените терористи, но смъртната присъда беше отменена в страната през юни.

Максималното наказание, предвидено в новия закон, е 40 години затвор.

Предвиденото от закона обезщетение за неоснователно задържане е 500 000 песос ( 10 350 долара; 7990 евро) за всеки ден от задържането. Журналистите, юристите и лекарите не могат да бъдат задължавани да разкриват данни за бойците.

Законът забранява тайната практика на ЦРУ за залавяне на чужденци, заподозрени в тероризъм, и прехвърлянето им в трети страни - включително такива, в които се използват мъчения - за водене на разпит без съгласието на съда.