ФБР проучва сайт с расистки манифест на стрелеца в църква в Чарлстън
ФБР проучва сайт с расистки манифест на стрелеца в църква в Чарлстън / снимка: БГНЕС, архив

Църквата на афроамериканската общност в Чарлстън, където преди дни бяха застреляни девет души, днес ще отвори отново врати за неделна служба, съобщи Асошиейтед прес.

ФБР съобщи, че проучва манифест в интернет, съставен по всяка вероятност от задържания стрелец Дилан Руф. Сайтът бил открит вчера и в него били качени снимки, на които Руф гори и тъпче американския флаг. Той развява и флага на Конфедерацията, използван от привържениците на робството от отцепническите южни щати през американската гражданска война, а днес смятан от защитниците на гражданските права за категоричен символ на разделение.

В изпълненото с омраза писание се говори за превъзходството на бялата раса, а в заключение авторът му заявява, че самият той ще трябва да пристъпи към действие.

Франс прес посочва, че в сайта има десетки снимки на Дилан Руф, на които той е въоръжен. Засега не може да се установи автентичността на сайта, нито съставителя на манифеста, въпреки че според американски медии през февруари е бил създаден сайт на името на Дилан Руф.

"Нямам избор. Избрах Чарлстън, тъй като това е историческият град в моя щат (Южна Каролина) и в един момент имаше най-голямо съотношение на чернокожите към белите в страната", се казва в текста.

"Нямаме нито скинхедс, нито истински Ку-Клукс-Клан, никой не прави нищо освен да говори в интернет. Някой трябва да има смелостта да го направи в реалния свят и мисля, че това трябва да съм аз", пише още в документа.

Авторът на изявлението отправя расистки обиди срещу испаноезичната общност, евреите и азиатците, и изразява вижданията си за робството и сегрегацията в САЩ.

Президентът Барак Обама осъди обществената апатия, съчетана със здравата хватка на могъщото оръжейно лоби - Националната асоциация за огнестрелни оръжия - върху Конгреса, блокираща по-строго законодателство за оръжията, предаде Ройтерс. В интервю, записано в петък, два дни след масовото убийство в Чарлстън, Обама казва, че не прогнозира бързи промени в оръжейното законодателство.

Претендентката за номинацията на демократите за президентските избори Хилари Клинтън настоя вчера за реформа в областта на огнестрелните оръжия.

През 2013 г. Обама направи опит да представи реформа в законодателството за огнестрелните оръжия, но се сблъска с остра опозиция в Конгреса, припомня АФП.

Източник: БТА