/ /iStock
За трагичен инцидент в детска градина в САЩ съобщи Би Би Си. 

Според информацията едногодишно момченце е починало в петък от свръхдоза Фентанил. Наркотикът е бил скрит под завивките на креватчето, докато детето е спяло в детска градина в Ню Йорк, съобщи местната полиция.

Починалият Никълъс Доминичи ходел в детската градина само от седмица. Три други деца са били приети в болница, след като те също са имали досег с мощния наркотик в детското заведение в Бронкс. Повдигнати са обвинения срещу двама души за притежание на наркотици и убийство. Полицията смята, че децата на възраст от осем месеца до две години, са вдишали Фентанил в детската градина. На три от тях е дадено лекарство, използвано за преодоляване на предозирането с опиати.

При претърсването на детската стая е бил открит един килограм Фентанил под завивките на креватчетата, където децата са спели", каза гл. детектив Джоузеф Кени. Твърди се, че следователите са открили и три преси, използвани за пакетиране на килограми дрога. Според прокурорите собственичката на помещението в Бронкс, Грей Мендес (36 г.) и нейният наемател - Карлисто Брито, (41 г.), са обвинени за притежание на наркотици с цел разпространение, водещо до смърт.

"Твърдим, че подсъдимите са отровили четири деца и са убили едно от тях. „Това е дневен център – място, където децата трябва да бъдат в безопасност, а не заобиколени от наркотик, който може да ги убие", каза прокурор Деймиън Уилямс. Полицията уточни, че дрогата, открита в детската градина, може да убие 500 000 души.

Фентанил,  който е синтетичен болкоуспокояващ и 50 пъти по-мощен от хероина, е причина за увеличаване на смъртните случаи от употреба на наркотици в САЩ. Записи от камери и телефонни записи показват, че Мендес се е обадила на съпруга си, след като е намерила пострадалите децата, преди да се свърже с 911. След това съпругът й пристигнал и извадил няколко пълни пазарски чанти от детската стая.

Властите все още издирват съпруга й, който е считан за съучастник. Адвокатът на Грей Мендес каза, че клиентката му отрича обвиненията и според нея не е знаела, че в детската стая се съхраняват наркотици. 

В хода на разследването е станало ясно, че наемателят Карлисто Брито, е братовчед на съпруга на Мендес. И двамата заподозрени са задържани без право на гаранция, защото има риск да избягат. Ако бъдат осъдени за престъплението, ги грози доживотен затвор. 
BBC