Фармацевтични фирми използвали източногерманци като опитни зайчета
Фармацевтични фирми използвали източногерманци като опитни зайчета / снимка: sxc.hu

Над 50 000 души в бившата комунистическа Източна Германия са използвани като опитни зайчета за западни фармацевтични компании, често пъти без тяхно знание, като някои са загубили живота си, твърди германският седмичник "Шпигел", цитиран от Франс прес.

Общо над 600 изследвания в 50 клиники са извършени до падането на Берлинската стена през 1989 година, посочва изданието, позовавайки се на непубликувани досега документи на източногерманското министерство на здравеопазването и на Германския институт по медикаментите. От данните става известно, че двама души в Източен Берлин са починали при опити с Трентал (Trental) - продукт за подобряване на кръвообръщението, произвеждан от западногерманската компания Хьохст (Hoechst ), сляла се по-късно със Санофи (Sanofi) - както и за два смъртни случая близо до Магдебург при опити с медикамент срещу кръвно налягане на Сандоз (Sandoz), впоследствие купен от швейцарската група Новартис (Novartis).

Често пъти пациентите не са били в състояние да дадат информирано съгласие, като например трийсет недоносени бебета, на които е тестван еритропротеин по поръчка на западногерманска компания, или алкохолици в делириум тременс, на които е даван Нимодипин (Nimodipin) на Байер (Bayer), подобряващ мозъчното кръвообръщение.

Лабораториите плащали до 800 000 дойче марки (около 400 000 евро) за изследване, уточнява "Шпигел", цитиран от БТА. На запитване на изданието въпросните компании подчертали, че фактите датират от твърде отдавна и че по принцип тестовете на медикаменти се подчиняват на много стриктни протоколи.

Федерацията на изследователите във фармацевтичната промишленост от своя страна "не вижда засега никаква причина да се подозира нещо нередно", изтъква "Шпигел". Германската регионална телевизия Ем Де Ер (MDR) разкри през 2010 година провеждането на такива тестове, но само върху 2000 източногермански пациенти, на които е изпробван антидепресанта Брофармин (Brofaromin) на филиал на Новартис.