Европейски лидери обсъждат мерки срещу поскъпването на горивата
Европейски лидери обсъждат мерки срещу поскъпването на горивата / снимка: БГНЕС
Европейските лидери, които се събраха в Брюксел, обсъждат мерки за контриране на стремителното поскъпване на горивата в Европейския съюза. Една от причините за това са бурните протести в редица страни от съюза срещу тези цени непосредствено преди днешната им среща.

Цените на горивата са първата по-важна обсъждана точка в дневния ред, след като Европейският съвет даде съгласие Словакия да се присъедини на 1 януари 2009 г. към еврозоната, или към страните членки на Европейския съюз, приели еврото.

В анализа на структурните причини за повишаване на цените на горивата участниците в Европейския съвет подчертаха растящото енергийно търсене в бурно развиващи се азиатски икономики, като Китай и Индия, в намаляващото откриване и разработване на нови петролни находища, в застоя при пускането на нови мощности за преработка на суров петрол. Според тях засега спекулата не играе особена роля за увеличаването на цените.

Засега Европейският съвет не е склонен да приеме предложения за намаляване на акциза върху горивата в Европейския съюз. Участниците се опасяват, че ако се тръгне в тази посока, ще бъде подаден лош сигнал на страните производителки на петрол.

По-късно тази вечер Европейският съвет ще обсъди последствията за Европейския съюз от отхвърлянето на Лисабонския договор за съюза на състоялия се миналата седмица референдум в Ирландия. Конкретни решения по темата не се очакват.