Барозу даде на Ирландия време да реши за Лисабонския договор
Барозу даде на Ирландия време да реши за Лисабонския договор / cнимкa: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу даде на Ирландия време до октомври за решаване на проблема с Лисабонския договор, който беше отхвърлен на референдум миналия петък. Ирландският премиер Брайън Кауън заяви, че все още е прекалено рано да се говори за незабавно решение на кризата, в която ЕС се озова след ирландското „НЕ” на Лисабонския договор. Двамата дадоха съвместен брифинг преди началото на срещата на върха на ЕС, която започва тази вечер и продължава утре.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че отрицателния вот на ирландските избиратели не е бил срещу Европа и че оттук насетне европейските лидери трябва да намерят заедно път как да продължат напред като зачетат принципа на равнопоставеност между всички 27 държави от ЕС.

„Съгласихме се, решението на ирландския народ трябва да бъде уважено. Но също така се съгласихме, че правото на другите страни-членки на ЕС да изработят своя собствена позиция по Договора също трябва да бъде уважено. Ще бъде много трудно, изключително трудно да се внесат каквито и да е конституционни поправки в сегашния тест на Лисабонския Договор”, каза Барозу.

Ирландският премиер Брайън Кауън подчерта, че следващата среща на върха на ЕС през октомври е подходяща за обсъждането на по-наташните стъпки за намиране на изход от ситуацията.

„Договорихме се, че Ирландия има нужда от време, за да анализира вота и да намери решение. За тази цел ще започнем консултации както вътре в страната, така и извън нея. Започвам консултации и дискусии с колегите си, за да намерим решение”, отбеляза Кауън.

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който е и доайен на европейските лидери, не скри, че нито един от сценариите за излизане от кризата след референдума в Ирландия не му харесва.