Европарламентът гласува новия състав на ЕК
Европарламентът гласува новия състав на ЕК / снимка: DarikNews
Европарламентът гласува новия състав на ЕК
25884
Европарламентът гласува новия състав на ЕК
  • Европарламентът гласува новия състав на ЕК

Европейският парламент ще гласува състава на новата Европейска комисия, оглавявана от Жозе Барозу. По време на дебатите в Страсбург, които продължават и сега, депутатите изразиха подкрепата си за състава на комисията, като поискаха тя да работи по-отблизо с парламента.

Очаква се гласуването да мине без проблеми, тъй като в дебатите досега лидерите на основните парламентарни групи изразиха подкрепата си за новата комисия. Преди това Жозе Барозу обяви, че основна грижа ще бъде справянето с безработицата и икономическите предизвикателства.

„За да постигнем това, трябва да признаем, че нашите икономики изискват по-добра и по-голяма координираност. Ако искаме да започнем големи икономически европейски проекти, и то не само двустранни, единственият път напред е по-голямата икономическа координираност. Предстоят ни важни предизвикателства, включително реформа в областта на правосъдието и вътрешния ред. Това включва не само борба с организираната престъпност, то включва и постигането на по-общ подход към миграцията. В тази област показваме на нашите граждани решението ни за постигане както на свобода, така и на сигурност", каза Барозу.

В новата Европейска комисия българският комисар ще бъде Кристалина Георгиева с ресор международни отношения, хуманитарна помощ и действия при кризи. Ако бъде одобрена днес, комисията започва работа от утре.