Евакуираха служителите от Чернобил след рухване на част от конструкцията
Евакуираха служителите от Чернобил след рухване на част от конструкцията / снимка: БГНЕС, архив

Френските строителни фирми „Винси" и „Буйг" съобщиха, че са евакуирали като предпазна мярка около 80 служители от ядрената централа Чернобил в Украйна, след като част от покривната конструкция рухна.

Двете компании работят по строежа на саркофаг, покриващ реактора, който избухна през 1986 г. и предизвика най-тежката ядрена авария в света, отбелязва Франс прес.

Вчера беше съобщено, че в Чернобилската АЕЦ са се срутили част от огражденията на машинна зала, но няма изменения в радиационната обстановка. Площта на разрушената конструкция е около 600 метра, съобщи руската агенция Интерфакс, цитирани от БГНЕС.

"На 12 февруари в 14.03 часа частично се разрушиха стенните панели и част от леката покривна конструкция на машинна зала 4 над необслужваеми помещения на височина 28 метра", се казва в съобщението на сайта на неработещата централа.

В същото съобщение се казва, че срутилата се конструкция не е част от т.нар. "саркофаг" (обект "Укритие"), който обгражда разрушените при аварията през 1986 г. съоръжения. Няма нарушение на допустимите границите и условията на безопасна експлоатация. Не са пострадали хора, се допълва в съобщението.

Новият саркофаг на авариралата ядрена централа в Чернобил трябва да бъде готов през 2015 г. В края на ноември 2012 г. бе завършена част от него - около 5000 тона стомана бяха издигнати на височина до 22 метра.