Естония влезе в еврозоната
Естония влезе в еврозоната / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Естония влезе в еврозоната
36691
Естония влезе в еврозоната
  • Естония влезе в еврозоната

От днес Естония е 17-та страна членка на еврозоната. След докладите за икономическото състояние на европейските страни през май, Европейската комисия даде зелена светлина единствено за Естония да се присъедини към валутния съюз въпреки тежката криза.

Естония се сбогува с кроната в полунощ, когато отпразнува влизането си в еврозоната. Още през 2002 г. вече бившата местна валута бе вързана към еврото при курс от 15,64 крони за едно евро. Около половината естонци подкрепят въвеждането на еврото, други 40% са скептични заради възможното повишаване на цените. Дясноцентристкото правителство заявява, че промяната е важен сигнал за инвеститорите и ще улесни бизнеса. 80% от естонската търговия е с ЕС.

Естония стана член на ЕС и НАТО през 2004 г., присъедини се към безвизовото шенгенско пространство през 2007 г. Кроните се обменят за евро без комисионна от 1 декември и ще са валидни през първите две седмици на януари. След гласуване по интернет, беше решено естонските евромонети да показват карта на страната. Банкнотите са идентични в цялата еврозона.

В Естония живеят около 1,3 млн. души, а кроната бе въведена в страната през 1992 г., когато замени руската рубла.