ЕС затяга санкциите срещу Иран, Беларус и Сирия
ЕС затяга санкциите срещу Иран, Беларус и Сирия / снимка: Reuters

ЕС прие нови санкции срещу Иран заради нарушения на човешките права, предаде Асошиейтед прес. На срещата си в Брюксел външните министри на ЕС добавиха 17 души в списъка за визови забрани и замразяване на активи, с което включените в списъка стават 78 души. Същевременно ЕС удължи действието на санкциите с още една година.

Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън заяви, че санкциите са приети заради "продължаващото нарастване на екзекуциите и широкоразпространените репресии над ирански граждани, включително правозащитници, журналисти и членове на опозицията". ЕС е наложил санкции на Техеран и заради ядрената му програма, за която се подозира, че има военно предназначение.

Страните членки на ЕС решиха да включат в списъка с беларуски политици и бизнесмени, които са обект на санкции, още 12 души, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати. Сред новите лица в списъка са двама бизнесмени. Санкциите, чиято цел е да окаже натиск върху режима на Александър Лукашенко заради нарушаването на гражданските свободи, се простират и върху дейността на техните компании. ЕС забрани на компании от съюза да поддържат каквито и да било контакти с 29 компании, повечето от които са собственост на един от двамата бизнесмени в списъка - Юрий Чиж. Новите санкции срещу Беларус, които влизат в сила от утре, бяха одобрени на започналото днес заседание на външните министри на страните членки на ЕС.

Външните министри на ЕС приеха нови санкции и срещу Сирия, които включват съпругата, майката, сестрата и снахата на сирийския президент Башар Асад, съобщиха неназовани дипломати, цитирани от световните агенции. Санкциите са визови забрани и замразяване на активи. Съпругата на сирийския президент Асма Асад е родена във Великобритания и има британско гражданство и това вероятно означава, че няма да може да й се забрани да пътува до Великобритания, отбеляза представител на ЕС, цитиран от БТА.

Новите санкции обхващат още седем членове на сирийското правителство, включително министрите на електроенергетиката и на местното управление, един бизнесмен и две подкрепящи режима фирми.

С днешното решение се прибавят 12 физически и 2 юридически лица към списъка на ЕС за санкции срещу Сирия, в който вече бяха включени 114 официални лица, в това число президентът Башар Асад, и 39 фирми.