ЕС защити териториалната цялост на Грузия
ЕС защити териториалната цялост на Грузия / снимка: BGNES

Европейският съюз обяви снощи, че Грузия трябва да запази териториалната си цялост и отхвърли твърденията на сепаратистите от Абхазия и Южна Осетия, че опитите да се даде независимост на Косово създава прецедент за изпълнение и на техните искания, предаде Ройтерс.

На пресконференция след срещата си с грузинския президент Михаил Саакашвили, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана изтъкна значението, което "ЕС придава на териториалната цялост на Грузия".

На срещата на Солана със Саакашвили била обсъдена и възможността руските мироопазващи сили в Абхазия и Южна Осетия да бъдат заменени с европейски наблюдатели.

ЕС и Русия са на различни мнения за уреждане на т. нар. замразени конфликти, посочва Ройтерс. Брюксел поставя ударението върху териториалната цялост, докато Москва настоява, че сепаратистите имат право на самоопределение. По-рано този месец

Русия предупреди Европейския съюз да не се намесва в райони от територията на бившия Съветски съюз, смятани от Москва за руска сфера на влияние, посочва Ройтерс.