ЕС възобнови контактите си с членове на палестинския кабинет
ЕС възобнови контактите си с членове на палестинския кабинет / netinfo

Европейският съюз възобнови контактите с представители на правителството на палестинската автономия, които не членуват в Хамас, съобщи снощи Кристина Галах, говорителка на върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана, предаде ИТАР-ТАСС.

Галах съобщи, че специалният представител на ЕС за Близкия изток се е срещнал вчера с новия министър на външните работи на палестинската автономия Зияд Абу Амр.

Говорителката подчерта, че ръководителят на палестинското външно министерство е независима фигура, която няма отношение към Хамас, и поради тази причина "нищо не пречи" на ЕС да поддържа контакт с него, както и с други умерени членове на кабинета. В същото време Галах уточни, че ЕС още не е готов да говори за възобновяване на финансовата помощ за палестинското правителство.

ЕС прекъсна политическите контакти с палестинското правителство малко след победата на Хамас на изборите през пролетта на миналата година, тъй като тази партия отказа да изпълни трите основни искания на ЕС и близкоизточната четворка: да се откаже от въоръжената борба срещу Израел, да признае правото на съществуване на израелската държава и да спазва постигнатите преди това споразумения за мир. ЕС, който е водещ донор за палестинската автономия, замрази финансовите средства за правителството на Хамас. През есента на 2006 г. Европейската комисия разработи механизъм за пряко разпределение на помощите чрез неправителствени организации и структури на ООН, като заобиколи държавните институции на автономията, припомня агенцията.

ЕС приветства новината за създаване на правителство на националното единство, но още не е взел решение по въпроса за възобновяване на нормалния политически диалог с новото ръководство на палестинската автономия, отбелязва ИТАР-ТАСС.