ЕС ще създаде система за проследяване на детска порнография
ЕС ще създаде система за проследяване на детска порнография / netinfo

Европейският съюз ще създаде система за предупреждаване от нов тип, която ще помага на полицията да разкрива мрежи за разпространение на детска порнография по интернет, става ясно от съобщение на Европейската комисия, цитирано от Ройтерс.

"Платформата ще помогне на органите в Евросъюза, които разследват престъпления по интернет, да обменят по-ефективно информация и да избягват дублиране на дейността си в разкриването на детска порнография", гласи част от съобщението. Комисията ще предостави на европейската полицейска мрежа Европол 300 000 евро за създаването на системата, която за първи път ще позволи на всички държави в ЕС да проверяват къде в блока се извършват разследвания за детска порнография и по този начин да координират усилията си по-ефективно.

Повече от половината престъпления в интернет са свързани с детска порнография, предупреждава ЕК и подчертава, че мрежите за разпространение на детска порнография често са международни, което налага сътрудничество между страните от евросъюза.

В сряда Европейският парламент взе решение да отдели 55 милиона евро за периода 2009-2013 г. за плана "Безопасен интернет", който включва подобряване на нивото на сигурността на децата, които ползват световната мрежа, ангажиране на общественото внимание и създаването на национални центрове за докладване на съдържание, противоречащо на закона.