ЕС се заема активно с незаконния трафик на отпадъци
ЕС се заема активно с незаконния трафик на отпадъци / netinfo
Европейският съюз засилва мерките за борба с незаконния трафик на токсични отпадъци от Европа към Африка и Азия. В ЕС регламентираното преработване чрез рециклиране или унищожаване на опасни отпадъци, които могат да замърсят почвата, въздуха или водите, струва около 400 евро на тон.

Много силно е изкушението да се отървем от тях на по-ниска цена и дори с печалба, изнасяйки ги в развиващи се страни, казва Тиери Буре, ръководител на френската Централна служба за борба със замърсяването на околната среда и опазване на общественото здраве,цитиран от БТА.

През последните дни службата бе домакин край Париж на среща с останалите членове на Европейската мрежа за прилагане на законодателството в областта на околната среда. Целта на срещата бе засилване на сътрудничеството между отделните служби и на обмена на информация.

Данните на френската служба сочат, че в света ежегодно се транспортират близо 200 000 тона отпадъци, половината от тях незаконно, и това количество нараства с 10-20 процента годишно. Техният път завършва в контейнери на дъното на океана или пък биват изгаряни и изоставяни на открито някъде из Африка.

Унищожаването на отпадъци в Африка струва около 10 евро на тон, обяснява друг представител на службата – лейтенант Фредерик Томас, отговарящ за международните връзки. Пари се печелят обаче и от препродажбата им и тази икономика в сянка възлиза на стотици милиони евро в рамките на ЕС.

Към Азия се отправят отпадъци от електрониката и електрическата промишленост или благородни метали. Останалото, а и най-опасното като стари автомобили и двигатели, натъпкани с киселини, заминават за Африка, казва Томас и уточнява, че в един-единствен телевизор има над 80 високотоксични вещества.

Според него Китай, към който се насочваха основно електронните отпадъци, вече реагира, а отказаните там пратки днес пътуват за Индия и Пакистан.