/ IStock
12 държави от ЕС са оказали подкрепа за Литва за справяне с мигрантите, навлизащи от Беларус, съобщи Европейската комисия.

Комисията отбелязва, че миналата година в Литва от Беларус са навлезли 74 мигранти, докато тази година броят им вече надвишава 2100 души. Отчита се, че мигрантите са основно от Иран, Конго, Ирак и Гвинея.

Беларус прехвърля мигрантите в опит за натиск над ЕС и в отговор за наложените на Минск европейски санкции след непризнатите президентски избори в страната миналата година и последвалите нарушения на човешките права. Най-новите европейски санкции са свързани с отклоняването на полет на Rayanair към летището в Минск, където бяха задържани опозиционният беларуски журналист Роман Протасевич и спътницата му София Сапега.

Австрия, Хърватия, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Латвия, Норвегия, Полша, Словакия, Словения и Швеция осигуряват палатки, легла, завивки, възглавници, отопление и осветление за мигрантите. Средствата за пренасянето на помощта ще бъдат основно от бюджета на ЕС. Комисията отбелязва, че европейската гранична служба Фронтекс от 12 юли започна операция по литовско-беларуската граница, за да пресече притока на незаконни мигранти.
БТА