ЕС подготвя визови облекчения за Русия
ЕС подготвя визови облекчения за Русия / netinfo

До края на тази година ще бъдат подготвени визови облекчения за руските граждани, пътуващи в Европейския съюз. По-нататък ще се преценят и обсъдят възможностите за пълно премахване на визите.

Това стана известно днес след заседание на Постоянния съвет за партньорство ЕС-Русия на равнище министри на външните работи, който се състоя в Брюксел. От страна на ЕС участва финландският министър на външните работи Ерки Туомиойа, председател на Съвета на ЕС до края на годината, от руска - външният министър Сергей Лавров.

Една от основните задачи на днешния Постоянния съвет е била подготовката на насрочената за 22 ноември в Хелзинки среща на високо равнище ЕС-Русия.

Сергей Лавров изрази задоволство от развитието на отношенията между Русия и ЕС във всички важни области - общо икономическо пространство, визови въпроси, проблеми на сигурността, научно и техническо сътрудничество.

На срещата са били обсъдени някои от най-актуалните международни проблеми - ядрената политика на Иран и Северна Корея, обстановката в Приднестровието, Кипър, Косово, отношенията между Русия и Грузия.

Официалният представител на руското външно министерство Михаил Каминин заяви, че на днешното заседание е било обсъдено изпълнението на Общата декларация за разширяването на ЕС и отношенията между Русия и съюза. За Москва, подчерта Каминин, е от принципно значение Евросъюзът да спазва поетите задължения, включително онези, които се отнасят до положението на националните малцинства в Латвия и Естония и условията за транзитно преминаване на стоки през Калининград. "Тази тема е особено актуална във връзка с присъединяването на България и Румъния към ЕС в началото на 2007 г.", допълни Каминин.

В отговор на въпрос на пресконференция след заседанието руският външен министър Лавров заяви, че разследването на убийството на руската журналистка Анна Политковская се следи лично от главния прокурор на Русия. Като изрази увереност, че убийците ще бъдат разкрити, той добави, че има опити от тази трагедия да се търсят политически дивиденти.