ЕС плаща за градина в пясъците на Сахел, за да спре глада в Чад
ЕС плаща за градина в пясъците на Сахел, за да спре глада в Чад / БГНЕС

Зеленчукова градина в пясъците на Чад е един от опитите на Европейския съюз да пренасочи парите от хуманитарната помощ в дългосрочни инвестиции срещу глада в полупустинята Сахел.

Еврокомисарят от България по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева посети финансираната от Европейския съюз градина в селището Мао в над 300-хилядния регион Канем, чиято последна реколта заради тежката суша е пет процента от предишната. След среща с Кристалина Георгиева при пристигането й в четвъртък вечер президентът на Чад Идрис Деби каза, че недостигът на храни в страната е между 600 и 700 хиляди тона.

Хората в Канем са част от седемте милиона в пет държави в Сахел, заплашени от глад, който Европейската комисия се опитва да ограничи с удвояване на предоставяната помощ за региона през тази година на 105 милиона евро.

Отделно Чад ще получи още 10 милиона евро, за да посрещне завръщащите се от съседните Либия, Кот д'Ивоар и Нигерия работници, прогонени от вълненията там.

Градината в Мао произвежда зеленчуци, които се сушат и пакетират в казани с логото на Европейския съюз. Освен такива съоръжения и торове, местните хора получават и европейски пари за труда си, с които да си купуват още храна, освен произведената. Кристалина Георгиева си купи пакетчета с изсушени домати и чушки, които са пример за „умната помощ", за която говори при посещението си в Нигер и Чад тази седмица.

Посещението си в отдалечения на 250 километра на север от столицата на Чад Нджамена регион Канем еврокомисарят започна със засаждане на дървета по друг „умен проект", финансиран от Европейската комисия, с който се цели създаването на условия за задържане на оскъдните води в полупустинята. Такива зелени пояси бяха видни от самолета на ООН, с който Кристалина Георгиева пристигна в Мао - някогашна столица на могъщи империи, просъществували от VIII век до идването на френските колонизатори в края на XJX век. Еврокомисарят беше приет от губернатора на областта в резиденцията му, както и в покоите на местния султан, чиято власт е призната от държавата в Чад, опитваща се да балансира между многобройните народи в страната.

„Умен проект" срещу глада е и поставянето на контрацептиви на жените, за да се раздалечат честите им бременности, заради които семействата не могат да изхранват децата си. Такъв проект Кристалина Георгиева видя в действие в Нигер в център, предназначен основно за недопускане недохранване на бебета, защото цената за лечението им е пет пъти по-висока в сравнение с цената на превенцията.

В Мао, обаче, еврокомисарят посети именно център за лечение на недохранени бебета, разположен в местната болница и финансиран също от Европейския съюз заедно с други организации. В него в момента има 15 недохранени бебета, които са с майките си в направени с международната помощ постройка и палатка, лежащи на одеала на земята - за разлика от посетения от Георгиева подобен център в Нигер, където има легла. По-късно пред журналисти и еврокомисарят определи ситуацията в Чад като по-лоша.

Освен „умни проекти", ЕС се налага да финансира основно спешни действия срещу глада, който се очертава да настъпи в Сахел още през февруари три-четири месеца по-рано от предишни случаи на суша. Затова Георгиева беше в складове за лекарства и храни в Мао, в които видя освен чувалите със зърно и тубите с палмово масло от Европа, също и чували със соя, дарена от японския народ, въпреки преживяното от него през миналата година катастрофално земетресение. Еврокомисарят посети и склад на УНИЦЕФ с лекарства, част от които купени също с помощта на Европейския съюз.