ЕС опитва да сключи сделка с Либия за петте българки, осъдени на смърт
ЕС опитва да сключи сделка с Либия за петте българки, осъдени на смърт / netinfo

Европа се изправя пред сериозни пречки в опита да сключи сделка с Либия за живота на петте български медицински сестри, осъдени на смърт и за съдбата на стотици деца, заразени със СПИН, смятат дипломати и анализатори, цитирани от лондонския вестник "Файненшъл таймс".

Въпреки надеждите, че ще бъде постигнато споразумение, позицията на Европейския съюз в преговорите е отслабена от ключовата роля на Либия в усилията за ограничаване на имиграцията от Африка в Южна Европа.

По данни на либийското правителство в страната има между милион и милион и двеста хиляди нелегални имигранти, мнозина от които се опитват да се доберат до Европа, главно през Италия.

Освен това в Европа се засилват тревогите за сигурността на енергийните доставки и затова ЕС се надява да започне преговори с Либия за засилване на сътрудничеството в петролно-газовия сектор, добавя ФТ.

"Европейският съюз не е в позиция да упражни ефективен натиск", казва Оливър Майлс, бивш британски посланик в Либия, а сега заместник-председател на Либийско-британския бизнес съвет. "Погрешно е да се смята, че ако ритнете Либия достатъчно силно, тя ще направи онова, което искате".

Нашата позиция към Либия няма да се промени заради смъртните присъди, каза говорител на Форин офис и напомни, че предстои те да бъдат разгледани в още две по-високи съдебни инстанции.

Правителства на страни от ЕС продължават неофициалните контакти с Триполи. Техни представители все още имат основания да очакват, че ще бъде постигнато споразумение, пише "Файненшъл таймс".