ЕС: Азиатските държави да предприемат промени за борба с глобалното затопляне
ЕС: Азиатските държави да предприемат промени за борба с глобалното затопляне / netinfo

В атмосфера на сериозни разногласия в Хамбург се откри форумът на външните министри от Азиатско-европейската среща (АСЕМ), предаде ДПА. България е представена на двудневния форум от вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин.

Основна причина за разногласия на форума е настояването на европейските страни да се намалят емисиите на парникови газове в атмосферата и позицията на азиатските държави, че глобалното затопляне не е предизвикано от тях.

При откриването на срещата германският външен министър Франк-Влатер Щайнмайер заяви, че представените на форума държави създават около 50 процента от световния БВП. Те освен това представляват 58 процента от световното население и 60 процента от световния търговски обмен, изтъкна Щайнмайер.

На среща между китайския външен министър Ян Цзечъ и "тройката" на съюза - външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, еврокомисаря за външните отношения Бенита Фереро-Валднер и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана, не бе постигнато съгласие по искането на ЕС Китай да намали количеството на отделяните парникови газове, които предизвикват глобалното затопляне и промените в климата.

"Китай е развиваща се страна и количеството парникови газове на глава от населението е много по-ниско от това в развитите държави. Китай силно се нуждае от икономическо развитие. Голям брой хора в Китай живеят под равнището на бедност", изтъкна Ян Цзечъ.

Около 4000 демонстранти, които искаха да протестират пред хотела, където се провеждаше АСЕМ, бяха спрени от полицейски кордон на няколко преки оттам. Впоследствие стотици радикално настроени протестиращи се сблъскаха с полицията, която използва водни оръдия и техника, за да премахне издигнатите от демонстрантите барикади. Властите са арестували 21 души, съобщи говорител на полицията, цитиран от Асошиейтед прес.