Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди за опасността от още по-голяма продоволствена криза в света догодина в реч пред сесията "Продоволствена и енергийна сигурност" на срещата на върха на лидерите на Г-20 на индонезийския остров Бали, предаде турската телевизия ТРТ Хабер.

"Светът е изправен пред възможността да изпадне в криза не само с пшеницата, слънчогледовото олио и царевицата, но и с ориза. Световният пазар на торове също трябва бързо да се стабилизира. В противен случай през следващата година ще изпитаме още по-голяма продоволствена криза", заяви президентът.

Ердоган: Сделката за зърно през Черно море не трябва да бъде ограничена във времето

Ердоган изтъкна, че световната икономика е нараснала с 6 процента през миналата година въпреки всички предизвикателства.

По думите му обаче нарастващото търсене, влошаването на веригите за доставки, повишаването на цените на суровините и недостигът на суровини са довели до това, че светът е изправен пред висока инфлация.

Президентът отбеляза, че войната в Украйна е довела до блокиране на хранителния и енергийния коридор, което от своя страна е довело до допълнително увеличение на цените на стоките.

"По време на нашето председателство на Г-20 през 2015 г. включихме продоволствената сигурност в дневния си ред като един от приоритетите ни", напомни той.

Ердоган заяви, че Африка е застрашена от глад поради сушата.

Кремъл: За Украйна би било рисковано да продължи да изнася зърно през Черно море

"Ние, Турция, полагаме огромни усилия за осигуряване на продоволствената сигурност в световен мащаб. Благодарение на конструктивните подходи на страните досега през коридора, който създадохме с ООН в Черно море, са изпратени повече от 10 милиона тона зърно", отбеляза турският лидер. 

По думите на Ердоган истанбулският меморандум, с който бяха възобновени доставките на зърно през Черно море, е показал също така, че страните са успели да постигнат компромис въпреки войната. 

"Разбира се, за да може механизмът да продължи да функционира, трябва да предприемем стъпки с вашата подкрепа, за да облекчим пречките, които създават проблеми. Трябва също така да предприемем действия, за да гарантираме, че изнесеното зърно ще достигне до слаборазвитите региони, които имат спешна нужда от него, особено Африка", каза той.

Ердоган подчерта, че установяването на глобална енергийна сигурност и достъпът на потребителите до евтина и устойчива енергия също са се превърнали в приоритет.

"Както и при управлението на продоволствената криза, ние имаме ясен принос за сигурността на нашия регион, особено на Европа, като енергиен център. Припомняме, че първата среща на министрите на енергетиката в историята на Г-20 беше организирана през 2015 г. по време на турското председателство. От дълго време Турция реализира стъпки, които ще подпомогнат сигурността на енергийните доставки за нея самата и региона", изтъкна той.
БТА