/ БГНЕС
Френското правителство ще привика турския посланик в Париж заради определените от Париж като „обиди“ думи на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който попита саркастично Еманюел Макрон дали страда от "мозъчна смърт".

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт



Ердоган повтори израз, който Макрон използва, тогава за да опише положението в НАТО, с цел да отвърне на френския лидер заради критиките му срещу офанзивата на Турция  срещу кюрдските сили в Северна Сирия, пише БГНЕС.
 


"Това не е изявление, това са обиди", заяви служител на Елисейския дворец и добави: "Посланикът ще бъде извикан във външното министерство, за да обясни нещата." Официалният представител добави, че Франция няма „никакъв коментар за тези обиди“.

Хайко Маас репликира Макрон: НАТО е жива


Макрон е един от най-гласните критици на офанзивата на Анкара срещу кюрдската милиция, която водеше битката срещу Ислямска държава (ИД) в Сирия, с подкрепата на антиджихадистката коалиция, ръководена от САЩ.

По време на пресконференция, заедно с шефа на НАТО Йенс Столтенберг в Париж в четвъртък, Макрон заяви, че Анкара е поставила „пред свършен факт“ своите съюзници в НАТО като стартира военна операция, „която застрашава действията на антиджихадистката коалицията“.

Макрон за коментара си: Исках да се обърне внимание на НАТО


Коментарите на Макрон предизвикаха огледално порицание от Ердоган по време на телевизионна реч в петък.

"Проверете собствената си мозъчна смърт. Тези твърдения са подходящи само за хора като вас, които са в състояние на мозъчна смърт", каза Ердоган.

"Знаете как да парадирате, но дори не можете да плащате както трябва за НАТО. Вие сте новак", добави той.

Словесната война вероятно ще доведе до изява на капризи по време на срещата на върха на НАТО край Лондон през следващата седмица, в която ще участват както Макрон и Ердоган, така и американският президент Доналд Тръмп.
БГНЕС