Екстремистите извън контрола на сирийската опозиция
Екстремистите извън контрола на сирийската опозиция / снимка: БГНЕС, архив

Ислямистка бунтовническа групировка в Сирия отне във вторник пропускателен пункт на границата с Турция от други бунтовници, сред които и сили, лоялни към подкрепяната от Запада Свободна сирийска армия.

Според Сирийската обсерватория за правата на човека, Ислямският фронт - нова групировка от ислямистки бунтовнически формирования, които се борят за свалянето на президента Башар Асад, е завзел пункта Баб ал Хава в северозападната част на Сирия. Това стана след като в края на миналата седмица Ислямският фронт сложи ръка върху оръжейни складове в близост до пропускателния пункт, принадлежащи на Свободната сирийска армия. Тези действия още повече нагнетиха напрежението сред разединената сирийска опозиция.

Миналата седмица Ислямският фронт отхвърли властта на Свободната сирийска армия, която е първата голяма бунтовническа сила, създадена след избухването на гражданската война от дезертьори от армията и цивилни.

Ислямският фронт бе образуван през миналия месец от шест бунтовнически групи, които се обединиха с цел свалянето на режима на Асад и създаване на ислямистска държава. Сред тях не са свързаните с Ал Кайда джихадистки бунтовнически групи Фронт Ал Нусра и Ислямска държава в Ирак и Леванта.

Междувременно лидерът на Сирийската национална коалиция Ахмед ал Джарба призна, че опозицията не е в състояние да контролира действията на въоръжените екстремистки групи в страната.

„Да се ограничи тяхното влияние е трудно, а да ги приемам в своите редици е напълно невъзможно”, заяви Ал Джарба във вторник на срещата на върха на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив.

Според него, на сирийската опозиция се е оказала „между два огъня” - от една страна екстремистки групировки като „Ислямска държава в Ирак и Леванта” се борят срещу режима в Дамаск, а от друга - поддържат ливанското движение „Хизбула”, което подкрепя сирийските власти. „Ние не искаме повторение на сценария в Ирак”, добави той.

Според Ахмед Ал Джарба сирийските власти изкуствено провокират религиозни конфликти, въоръжавайки бивши затворници, посочва БГНЕС.

В редица сирийски градове действат отряди за национална самозащита, които се състоят от местни жители. Те често си сътрудничат със сирийските въоръжени сили.