Пак Гън-хе
Пак Гън-хе / Gulliver/Getty Images
Бившата президентка на Южна Корея Пак Гън-хе, осъдена на 20 години затвор във връзка с корупционен скандал, ускорил свалянето й през 2017 г., бе помилвана и освободена от затвора, предадоха световните агенции.

Мотив за влизащата в сила днес специална амнистия, засягаща бившата ръководителка и други лица, е "перспективата за национално единство", каза министърът на правосъдието Пак Бом-кие.

Шейсет и девет годишната Пак Гън-хе излежаваше двайсетгодишна присъда за корупция и злоупотреба с власт, увеличена с две години заради нарушения на изборното законодателство.

"Трябва да превъзмогнем болките от миналото и да тръгнем напред към една нова ера", обясни президентът Мун Дже-ин, дошъл на власт след свалянето й. Той изтъкна, че имайки предвид предизвикателства пред страната, най-спешната задача е свързана с националното националното единство. Мун посочи също, че решението му се дължи отчасти и на влошеното здраве на Пак Гън-хе след петте години затвор.

Пак Гън-хе беше първата жена, избрана за президент в Южна Корея. Тя бе призната за виновна през 2018 г. за получаване или искане на десетки милиони долари от южнокорейски компании, за изтичане на секретни документи и изготвяне на черен списък с творци, критикуващи политиката й. Беше обвинена също, че е уволнявала отговорни кадри, противопоставили се на нейните злоупотреби. През март прокурорите конфискуваха къщата на Пак, защото тя не беше платила глоба от 16 милиона евро, наложена ѝ по същото дело.
БТА