Екипажът на отвлечен германски кораб е отчаян
Екипажът на отвлечен германски кораб е отчаян / снимкa: БГНЕС

Екипажът от 24 души на германски кораб, който през април бе отвлечен от сомалийски пирати, вече не разполага с вода, храна и лекарства, пише германското списание "Шпигел", цитирайки имейл, изпратен от капитана на кораба, предаде Ройтерс.

На 4 април на около 640 км от от южното сомалийско пристанище Кисмайо бе отвлечен 20 000-тонният германски контейнеровоз "Ханза Ставангер".   

"Ние просто не можем да продължаваме така", пише капитанът на кораба в имейл, изпратен снощи до жена му, което е първият признак за живот на кораба през последните три седмици, посочва "Шпигел".

Капитанът на "Ханза Ставангер" пише в имейла, че пиратите са станали нетърпеливи, когато преговорите с хамбургската транспортна компания Леонхарт енд Блумберг, чиято собственост е плавателният съд, са стигнали до застой в края на април. Пиратите са заплашили да убият членовете на екипажа, които държат за заложници.

Капитанът отправил също призив към канцлера Ангела Меркел да се намеси, за да се издейства освобождаването на екипажа, състоящ се от петима германци, трима руснаци, двама украинци и 14 филипинци, пише списание "Шпигел", цитирано от Франс прес.

Говорител на германското външно министерство отказал днес да потвърди получаването на посланието, но посочил, че кризисен щаб е натоварен с намирането на решение.

Според списанието няколко опита за договаряне на откуп с пиратите са се провалили, тъй като те непрекъснато увеличавали исканата сума, установявайки я на 6 милиона долара, пише БТА.