/ БГНЕС
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович – Бурич се срещнаха в рамките на Мюнхенската конференция по сигурност, съобщиха от Министерството на външните работи.

България подкрепя изработването на стратегическа рамка на Съвета на Европа, както и усилията на генералния секретар за подобряване на ефективността на организацията.

Захариева: Визовият режим за САЩ не съответства на отличните отношения между двете страни

Реформата трябва да засили съгласуваността на механизмите за мониторинг в СЕ, за да се избегне дублиране и да се повиши ефективността.

Захариева и Пейчинович – Бурич засегнаха и темата за изработването на нова международноправна рамка на СЕ в сферата на изкуствения интелект. Българският външен министър подчерта, че това трябва да стане при пълното спазване правата на човека.
 

Екатерина Захариева и Мария Пейчинович Бурич
БГНЕС


Съветът на Европа е първата и най-стара европейска политическа организация, основана след Втората световна война (на 5 май 1949 г. в Рим). Към 2019 г. в нея членуват 47 страни с над 800 млн. граждани.

Захариева: ЕС трябва да покаже по-голяма ангажираност със страните от Западните Балкани (СНИМКИ)

Хърватката Мария Пейчинович – Бурич е генерален секретар на СЕ от 18 септември 2019 г. Избрана е с подкрепата на България.
БГНЕС, МВнР