Матю Палмър и Екатерина Захариева
Матю Палмър и Екатерина Захариева / МВнР, Пресцентър
Европейският съюз трябва да покаже по-голяма ангажираност в страните от Западните Балкани, за да стимулира тяхната евроатлантическа интеграция - за това са единодушни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и Матю Палмър, заместник помощник държавен секретар за Европа и Евразия и специален представител на Държавния департамент за Западните Балкани. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

МВнР, Пресцентър

Министър Захариева е приела Матю Палмър в МВнР в рамките на посещението му у нас, което се състои месец след първия проведен Стратегически диалог между България и САЩ на 8 януари в София.

Борисов се срещна със заместник държавния секретар на САЩ Матю Палмър (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Гражданите в страните от Западните Балкани трябва да почувстват какво Европа прави лично за всеки от един от тях", заяви Екатерина Захариева. Тя подчерта, че българската външна политика е изключително фокусирана върху евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, не само защото 6-те страни са непосредствени съседи на България, но и защото е важна за просперитета и сигурността на целия Европейски съюз.

Матю Палмър и Екатерина Захариева
МВнР, Пресцентър

Екатерина Захариева и Матю Палмър изразиха разочарование от липсата на решение на Европейския съвет за начало на преговори за членство в ЕС на Северна Македония и Република Албания. Двамата са на едно мнение, че такова решение е необходимо, колкото се може по-бързо в рамките на Хърватското председателство на Съвета на ЕС, защото това е от значение за доверието и популярността, които ЕС и евроатлантическите ценности имат не само в тези две страни, но в целия регион на Западните Балкани.

България закъснява с плана за енергетиката и климата пред ЕК

Външният ни министър и заместник-помощник държавният секретар обсъди напредъка и са подчертали необходимостта от реализиране на реформите в страните от Западните Балкани, включително в прилагането на политиките на добросъседство.

Матю Палмър отбеляза приноса на България и примера, който страната ни даде със сключването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество със Северна Македония. С този договор вие зададохте тона между Скопие и Атина за сключването на Договора от Преспа, посочи специалният представител на Държавния департамент за Западните Балкани.

Двамата отбелязаха и необходимостта от по-голяма ангажираност на евроатлантическите партньори по отношение на диалога между Сърбия и Косово, който е блокиран, както и по отношение на реформите в Босна и Херцеговина. В този контекст министър Захариева подчерта значението на проектите, които България финансира в страните от Западните Балкани по линия на официалната помощ на развитие, за развитието на образованието, здравеопазването, за подпомагане на младежта в тези страни.