ЕК заплаши Франция със санкции заради политиката към българските и румънските роми
ЕК заплаши Франция със санкции заради политиката към българските и румънските роми / БГНЕС

Европейската комисия заплаши Франция със санкции заради политиката й към ромите, предаде Франс прес. Комисията припомни, че като граждани на ЕС, ромите имат право на свободно движение във всички страни членки на съюза, отбелязва БТА.

"Свободното движение и свободата на пребиваване в друга държава са основни права… Ако тези принципи, вписани в (европейските) договори не биват спазвани, (Европейската) комисия ще използва всички средства, с които разположение", за да накаже тези нарушения, предупреди ЕК.

По-рано говорителят на комисията Оливие Баи заяви, че отношението към ромите в някои държави от ЕС е недостойно за 21 век. Коментарът му е в отговор на въпроси, свързани с думите на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг пред радио "Франс енфо", с което тя разкритикува изявленията на френския външен министър за българските и румънските роми.

"Ако не бъркам, във Франция предстоят избори. Всеки път, когато липсва желание да се говори за важните неща като бюджета и дълговете, на ред идват ромите", заяви Рединг. "Има европейски правила, които са подписани от Франция, правила за свободното движение на европейските граждани. Не става дума за роми, а за лица. Те могат да бъдат изгонени само с решение на съдия, ако са направили нещо, което е срещу законите на съответната страна", каза още Рединг.

Заместник-председателят на ЕК подчерта, че Франция е приела национална стратегия за интеграция на ромите и че европейските средства за тази цел не отиват там, закъдето са предназначени - в проблемните общини. На разположение на страните членки на ЕС има 50 милиарда евро, уточни Рединг.

Същевременно френският вътрешен министър Манюел Валс отново повтори позицията си, че България и Румъния нямат място в Шенген. В интервю за телевизия Eр Ем Се- Бе Еф Ем, цитирано от "Поан" и "Паризиен", Валс заяви, че продължава да има резерви към влизането на Румъния и България в Шенген от 1 януари 2014 г.

По повод вчерашните си изявления за ромите министърът настоя, че няма за какво да се коригира и че думите му шокират само онези, които не познават проблема. "По-голямата част от ромите трябва да бъде отведена до границите. Ние не сме тук, за да приемаме тези хора", заяви Валс. Според него незаконните ромски лагери представляват "голям проблем", тъй като "в санитарно отношение и от гледна точка на безопасността са неприемлива ситуация".

ЕК заплаши Франция със санкции заради политиката към българските и румънските роми
netinfo

Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс от своя страна заяви, че е много притеснен от антиромската реторика във Франция, особено с наближаването на местните и европейските избори през 2014 г., предаде Франс прес. "Този дебат продължава една обезпокоителна тенденция към дискриминационни и подстрекателски антиромски изказвания и може да вземе опасен обрат на следващите местни и европейски избори", заяви Муйжниекс в комюнике, публикувано от Съвета на Европа.

Дебатът "стигматизира европейски граждани заради произхода им и подхранва все повече антиромските настроения", подчертава комисарят на европейската организация, която обединява 47 страни. Сред основните цели на Съвета на Европа са защитата на
правата на човека, демокрацията и правовата държава. Фактът, че политици и лица на изборни длъжности правят и повтарят подобни изказвания, е опасен, защото банализира дискриминацията, предупреди Муйжниекс.

Френският вътрешен министър Манюел Валс бе критикуван за изказванията, че ромите не искат да се интегрират и Франция не носи отговорност за тях. Обръщайки се към Румъния и България, той поиска тези две страни да направят повече за интегриране на ромите. "Ромите са обречени да се върнат в страните си и да се интегрират там", повтори Валс, след подобно изявление вчера. Изявлението му бе оценено като "прекалено" от колегата му Арно Монтбур, министър по съживяването на промишлеността, който прикани Валс да поправи грешката си.

Същевременно правозащитната организация "Амнести интернешънъл" обяви, че преследването на роми във Франция тази година е достигнало рекордни нива. Според организацията от януари до август над 10 000 роми са били изпъдени от лагерите си и принудени да скитат от място на място. Това е около половината от общия брой на имигрантите от Румъния, България и бивша Югославия, констатира "Амнести интернешънъл".