Силвио Берлускони
Силвио Берлускони / Gulliver/Getty Images
Европейската комисия заяви, че двадесетте бутилки водка, подарени за рождения ден на Силвио Берлускони от Владимир Путин, нарушават санкциите срещу Русия, наложени след инвазията в Украйна, предаде Ройтерс.

Бившият италиански премиер, за чиято партия "Напред Италия" се предполага, че ще бъде част от новото коалиционно правителство на страната, предизвика противоречиви реакции тази седмица, след като заяви, че отново поддържа контакти с Путин и двамата са си разменили "мили писма".

"За рождения ми ден той изпрати двадесет бутилки водка и едно много мило писмо", каза Берлускони, който навърши 86 години миналия месец, пред своите депутати според аудиозапис, разпространен от местни медии.

Приетите през април европейски санкции включват забрана за внос на руски стоки, в това число алкохолни напитки като водка, заяви говорител на ЕК, който подчерта, че няма изключения за подаръци.

Все пак решение на всяка страна членка на ЕС е как да прилага тези санкции и към момента не е ясно дали италианските власти ще предприемат някакви мерки, допълни ЕК.

В отговор на изказванията на Берлускони по адрес на Путин, най-вероятният следващ премиер на Италия Джорджа Мелони каза вчера, че новото правителство ще бъде пронатовско и пълноценна част от Европа.
БТА