/ iStock/Getty Images
Европейската комисия (ЕК) представи своята стратегия за равенство между жените и мъжете в Европейския съюз (ЕС). Въпреки че ЕС води в областта на равенството между половете в света и е постигнал значителен напредък през последните десетилетия, насилието и стереотипите, основани на пола, все още съществуват - една трета от жените в Общността са пострадали от физическо и/или сексуално насилие, се отбелязва в съобщение на комисията.

Въпреки че повече жени завършват висше образование, те печелят средно с 16 на сто по-малко от мъжете и едва осем на сто от главните изпълнителни директори на най-големите дружества в ЕС са жени. За да се промени това, в стратегията до 2025 г. са определени действия, свързани с осигуряването на равенство между половете във всички области на политиката на ЕС.

ООН: Предубежденията срещу жените не са изчезнали

Досега нито една държава от ЕС не е постигнала равенство между жените и мъжете. Напредъкът е бавен, а между половете се запазват разликите в заетостта, заплащането, грижите и пенсиите. Стратегията предвижда премахване на насилието и стереотипите, основани на пола; осигуряване на равно участие и еднакви възможности на пазара на труда, включително равно заплащане; постигане на равенство между половете при вземането на решения и в политиката.

Захариева: Трябва да се работи за равни права между мъжете и жените в световен мащаб

В ЕС 33% от жените са били подложени на физическо и/или сексуално насилие, а 55% са били жертва на сексуален тормоз. ЕК призовава насилието срещу жени да бъде обявено за престъпление. Комисията възнамерява да разшири областите на наказателното право, в които е възможно уеднаквяване на подхода в ЕС, така че да се включат различни форми на насилие над жени, включително сексуалният тормоз, малтретирането и гениталното осакатяване. Комисията ще внесе законодателно предложение, за да изясни какви мерки се очакват от платформите онлайн, за да се противодействат включително срещу насилието над жени.

Как Финландия се сдоби с 34-годишна жена за премиер - най-младата в света

В ЕС жените печелят средно 16% по-малко от мъжете и все още срещат трудности при намирането и оставането на работа. Предвид демографските предизвикателства, преходите в енергетиката и цифровизацията, оказването на подкрепа на жените при намирането на работа в областите на технологиите и изкуствения интелект ще помогне на европейската икономика, се посочва в съобщението.

Жените все още са по-слабо представени на ръководни позиции, включително в най-големите дружества в ЕС, където едва осем на сто от главните изпълнителни директори са жени. За да се даде възможност жените да имат водещо място в бизнеса, ЕК ще настоява за приемане на предложението от 2012 г. за равенство на половете в управителните съвети. Комисията ще насърчава участието на жените в политиката, включително при изборите за Европейски парламент през 2024 г., в това число и чрез финансиране. 
БТА