ЕК доволна от решението на Германия да приема работници от Източна Европа
ЕК доволна от решението на Германия да приема работници от Източна Европа / netinfo

Европейската комисия приветства решенията на Германия и на Люксембург да смекчат ограниченията за работници от новите източноевропейски държави членки на ЕС, предаде Асошиейтед прес. Вчера правителството на Люксембург обяви, че предоставя на гражданите на осемте бивши комунистически държави, които се присъединиха към Евросъюза през 2004 г., същите права за работа в страната като на тези от Западна Европа. Германия също съобщи, че ще улесни достъпа на квалифицирани работници от десетте нови държави членки на ЕС, включително Румъния и България, които се присъединиха към организацията в началото на 2007 г., посочва АП.

Улесняването или пълното отваряне на техните пазари на труда за страните членки от Централна и Източна Европа ще донесе ползи и за двете икономики и страни като цяло, заяви еврокомисарят Владимир Шпидла, отговарящ за заетостта и социалните въпроси. Отказът на някои западни държави да отворят пазарите си на труда за новите членки на ЕС породи търкания в съюза.

Само Великобритания, Ирландия и Швеция отвориха незабавно пазарите си през 2004 г., което доведе до голям наплив на имигранти от изток. Впоследствие Финландия, Испания, Португалия, Гърция, Италия и Холандия също последваха техния пример.