ЕК: България е отличник в прилагането на директивите за вътрешния пазар
ЕК: България е отличник в прилагането на директивите за вътрешния пазар / netinfo

Европейската комисия похвали България и още няколко страни за успешното въвеждане в своето законодателство на правилата за вътрешния пазар на съюза, пише уебсайтът euobserver.com. Изданието цитира изявление на еврокомисаря за вътрешния пазара Чарли Макрийви, според когото вече е постигната поставената през миналата година цел да няма повече от едни процент закони на ЕС, които не са част от националните законодателства.

Приетата на 1 януари 2007 г. в ЕС България е на първо място в списъка на най-добре представящите се страни, тъй като е транспонирала всички директиви на Съюза, посочва euobserver.com. Следват Словакия, Румъния, Германия и Латвия, съответно с 6, 7, 9 и 10 закона за въвеждане в своите законодателства. Водачи в обратната класация на "мудните"са Чехия и

Португалия, на които предстои да променят законите си съобразно с 42 и 32 директиви на ЕС. Те са следвани от Полша, Люксембург и Кипър. В материала се посочва още, че основната сфера, в която страните членки се бавят, е свободното движение на хора и на финансови услуги. На всеки шест месеца Европейската комисия отчита броя на процедурите за нарушения на страни членки. Според последните данни Румъния, България и Литва имат най-малък брой нарушения, докато Франция, Испания и Италия - най-много, съобщава електронната медиа.