Ехуд Олмерт се извини на Турция за самолетно нападение
Ехуд Олмерт се извини на Турция за самолетно нападение / Снимка: БГНЕС

Израелският премиер Ехуд Олмерт е "представил своите извинения на Турция" заради въздушното нападение на израелската армия в Сирия на 6 септември, предаде АФП, като се позовава на официален източник.

Олмерт е направил това по време на среща с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Лондон във вторник. Ако израелски самолети действително са навлезли в турското въздушно пространство, това в никакъв случай не е било умишлено, е подчертал Олмерт.Израел бе потвърдил въздушното нападение на израелската авиация на 6 септември срещу военна цел в Сирия, но не бе съобщил подробности.

Някои наблюдатели бяха предположили, че целта може да е бил обект, свързана с ядрена дейност.

Междувременно БТА предаде, че палестинският президент Махмуд Абас планира да посети Турция на 12 и 13 ноември. Цел на визитата са разговори с турските лидери във връзка с организираната от САЩ конференция за Близкия изток и проекта за създаване на промишлена зона на Западния бряг.

Турският телевизионен канал СиЕнЕн-тюрк съобщава, че от 11 до 13 номеври на официално посещение в Турция ще пристигне и израелският президент Шимон Перес.Предвижда се на 13 ноември Гюл, Абас и Перес да подпишат заедно в Анкара протокол за споразумение за създаване на промишлена зона на Западния бряг.

СиЕнЕн-тюрк уточнява, че този проект предвижда създаване на обща промишлена зона на Западния бряг от турски, палестниски и израелски бизнесмени.