Джон Кери прикани Башар Асад да застане на страната на мира в Сирия
Джон Кери прикани Башар Асад да застане на страната на мира в Сирия / снимки: Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери прикани сирийския президент Башар Асад да застане на страната на мира в Сирия, предаде АФП. Кери каза това на обща пресконференция с йорданския си колега Насер Джуде в Аман преди откриването на международната среща на групата Приятели на сирийския народ.

„Призоваваме президента Асад да работи за мира в собствената си страна. Решени сме да опитаме тази вечер да намерим сходства в различните подходи, да открием единомислие, за да приложим решенията от срещата в Женева, които ще позволят на сирийския народ да определи бъдещето на Сирия”, каза Кери.

В същото време и френският министър на външните работи Лоран Фабиюс призова сирийския президент Башар ал Асад да подаде оставка, за да бъде сложен край на гражданската война в страната, предаде Ройтерс. Фабиюс подчерта в Аман преди началото на днешната среща в йорданската столица на групата „Приятели на Сирия”, че ако Асад не се оттегли, подготвяната от САЩ и Русия международна конференция за арабската държава няма да има шансове за успех. „Съвсем ясно е, че главната цел на този възможен (форум) е да даде на Сирия преходно правителство”, отбеляза той.

Фабиюс допълни, че според него този временен кабинет трябва да поеме всички задължения на сирийския президент.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров разкритикува сирийската опозиция, че не е показала, че е достатъчно ангажирана с усилията за провеждане на международна конференция за мир, предаде Ройтерс.

В същото време Лавров приветства конструктивната, по думите му, позиция на сирийския режим. „Надяваме се на конструктивна реакция от страна и на различните опозиционни групи… Досега обаче новините не са обнадеждващи”, каза той преди срещата си в Москва със сирийския заместник-министър на външните работи Фейсал Мекдад.

Джон Кери прикани Башар Асад да застане на страната на мира в Сирия
netinfo

Лавров призова за незабавно прекратяване на военните действия в Сирия и за започване на диалог, предаде ИТАР-ТАСС. Сирийският режим обсъжда евентуалното си участие в международната конференция за уреждане на конфликта и ще вземе окончателното си решение по въпроса в най-скоро време, съобщи Мекдад.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди днес, че западните държави ще увеличат помощта си за сирийските бунтовници, ако режимът на Асад не приеме политическо решение на конфликта. Кери обвини ливанската шиитска групировка Хизбула, че се е намесила пряко в гражданската война в Сирия, като е изпратила хиляди бойци в съседната страна.

В срещата на Приятелите на сирийския народ участват 11 външни министри - на САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Египет, Йордания, Италия, Катар, Саудитска Арабия, Турция и Обединените арабски емирства. Те ще разискват руско-американското предложение за международна мирна конференция, наречена Женева-2, в която да се включат и представители на режима, и на опозицията в Сирия.