Джон Кери
Джон Кери / Guliver/Getty Images
Американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери каза на Годишното общо събрание на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), провеждано виртуално, че светът се нуждае от "военновременен манталитет", за да се изправи срещу предизвикателството, което климатичните промени представляват. Кери призова банките за развитие да увеличат усилията си за финансиране на "зелени" проекти, предаде Ройтерс.

Макар че държави, които дават 55 на сто от световния БВП си тръгнаха от неотдавнашната среща на високо равнище на президента на САЩ Джо Байдън с обещание до 2050 г. да сведат вредните емисии до нула, са нужни много по-задълбочени действия от този момент до 2030 г., за да може целите, предвидени за средата на века, да имат някакъв шанс да бъдат постигнати.

За целта се нуждаем от нещо като военновременен манталитет, каза Кери на общото събрание на ЕБВР. Американският пратеник призова държавите, включително и САЩ, да променят системите си за управление, за да може да се предприемат по-своевременни действия.

Не можем да си позволим 10 години на съдебни дела и да се преструваме, че ще се справим с този проблем, това просто няма да стане, предупреди Кери.

"За да бъдат постигнати ангажиментите, свързани с климата, светът трябва да разгръща най-големите досега слънчеви панели всеки ден през следващите 10 години. Дали го правим? Дори не сме близо до това", посочи Кери.

"През Втората световна война на всеки час от завода на "Форд" излизаше по един бомбардировач В24, така че ние знаехме, че трябва да правим това. Сега е наложително да произвеждаме слънчеви панели със същата скорост и да помагаме за разгръщането им, а банките за развитие трябва да засилят работата си и да помогнат нещата да вървят гладко, така че този вид инвестиции да може да сработи", посочи Кери.
БТА