Джо Байдън
Джо Байдън / Gulliver/Getty Images
Джо Байдън се обяви тази нощ за победител на президентските избори в САЩ, предадоха Ройтерс и АП.

В първото си публично изявление, след като бе съобщено, че е набрал над необходимия брой електорални гласове, демократът, каза, че народът е осигурил на него и подгласничката му Камала Харис явна и убедителна победа. В реч пред поддръжници в Уилмингтън, щата Делавър, бъдещият обитател на Белия дом обеща, че като президент ще се стреми да обедини американското общество.

По думите му той ще управлява като американски президент, а не като представител на Демократическата партия и мандатът, даден му от народа, е за двупартийно сътрудничество. Той обеща още, че иска кабинетът му да изглежда така, както изглежда Америка, и да се постарае да внесе промяна в статуквото опонентите да биват възприемани като врагове. "Сега е време за изцеление в Америка", каза Байдън.

Американци излязоха на улиците да празнуват победата на Байдън

Байдън каза, че първата му работа като избран президент ще бъде още в понеделник да подбере научни съветници и експерти, които да оглавят кампанията срещу коронавируса. Той се зарече да не жали сили, за да постигне обрат в пандемията в САЩ.

Настоящият президент Доналд Тръмп още не се е признал за победен на изборите и негови представители са внесли съдебни искове за предполагаеми нарушения и измами в преброяването на гласовете в няколко щата.
БТА