/ iStock/Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън и съпругата му Джил ще посетят днес остров Пуерто Рико, опустошен от урагана Фиона, за да покажат солидарността си с тази американска територия, чието население се оплаква, че е било пренебрегнато след минали природни бедствия, съобщава Франс прес.

В сряда семейство Байдън ще отпътува за Флорида, за да оцени опустошенията, причинени от урагана Иън.

Ураганите Фиона и Иън причиниха множество смъртни случаи, масови прекъсвания на електрозахранването, опасни наводнения и големи материални щети в Пуерто Рико и Флорида.

Не се съобщават подробности за пътуването на Байдън, въпреки че посещенията в бедстващи райони са обичайно задължение на американските президенти.
Смята се, че двадесет и пет души са загинали в Пуерто Рико вследствие на урагана Фиона според отдела за обществено здравеопазване на острова, който все още проучва причините за 12 от смъртните случаи.

Целият остров остана без електричество и около един милион души останаха временно без питейна вода, след като Фиона достигна Пуерто Рико в средата на септември. Байдън обяви извънредно положение в територията на 18 септември.

Островитяните, които са граждани на САЩ, се оплакват, че са били пренебрегвани от Вашингтон след предишни бедствия, включително опустошителните урагани Ирма и Мария през 2017 г.

Броят на загиналите вследствие на Иън, една от най-мощните бури, засягали някога континенталните Съединени щати, е най-малко 48, включително 44 във Флорида и четирима в Северна Каролина. Спасителите все още търсят оцелели в потопени квартали.

Повече от 700 000 жители на Флорида все още бяха без електричество вчера.
БТА