/ БГНЕС
Тя кара мотор, оспорва сляпата привързаност към Ататюрк, признава арменския геноцид и не се бърка в храненето на съпруга си, дори и да яде свинско месо.

Това е окръжната председателка на Народнорепубликанската партия /НРП/ в Истанбул Джанан Кафтанджъоглу, противоречива фигура от турската опозиция. Смята се, че именно тя е изиграла съществена роля в победата в Истанбул над партията на президента Реджеп Тайип Ердоган на местните избори през 2019 г., с което управлението на мегаполиса му бе отнето за първи път от 25 години.

 
Списание "Тайм" я определи преди година като "началник в сянка на щаба на турската опозиция" и дори я сравни с руския опозиционер Алексей Навални.
Световно известният турски пианист и композитор Фазъл Сай пък наскоро спомена името й в свой пост в социалните медии. "Гледах 15 минути Халк ТВ. Помислих си следното: Де да беше, според мен, Джанан Кафтанджъоглу председател на НРП...", написа пианистът, задействайки бурна вълна от коментари, предимно критични към неговото мнение.

Подобно на самия Сай, върл критик на Ердоган, който през 2013 г. получи десет месеца условно за възгледи в Туитър, "оскърбяващи религиозните ценности на Турция", и Джанан Кафтанджъоглу е преследвана за свои постове в социалните медии.

През юни 2020 г. турски съд потвърди присъда от близо десет години затвор, издадена на Кафтанджъоглу по редица обвинения, сред които обида към президента.

 
Засега обаче тя остава на свобода, очаквайки решение по жалба пред по-висша съдебна инстанция. Освен за обида към президента, тя е обвинявана и за провокиране на омраза и вражда сред народа и пропаганда в полза на терористична организация.

Разследването срещу нея започна през януари 2018 г., само два дни, след като бе избрана за председател на окръжната партийна организация в Истанбул. Визираните в обвинението нейни коментари в социалните медии са публикувани между 2012 и 2017 г. Макар някои да отиват и по-далеч от Сай, като дори споменават името й като потенциален съперник на Ердоган, по всичко личи, че нейните противоречиви публични позиции, често пъти в противоречие и със собствената й партия, не я правят подходящ кандидат.

Джанан Кафтанджъоглу оспорва дори някои основни принципи на турското общество, включително сляпата привързаност към личността и делото на Мустафа Кемал Ататюрк. Тя бе критикувана за това, че избягваше да нарича Мустафа Кемал с името "Ататюрк" - в превод "баща на турците", което той получава от турския парламент след приемането през 1934 г. на закон за фамилните имена на турците.

Кафтанджъоглу си навлече критики и за свои постове, отнасящи се до нелегални организации като ПКК и ФЕТО, а така също за отношението й към прокюрдската Демократична партия на народите. В пост от май 2013 г. тя пише: "Хасан Оджак е жив. Хиляди приветствия на командира", имайки предвид убит през 1995 г. виден член на Турската комунистическа партия - марксистко-ленинска. Постовете й за Сакине Джансъз, основателка на ПКК, убита в Париж през 2013 г. заедно с още две кюрдски активистки, бяха окачествени като терористична пропаганда. Заради туитове за ФЕТО пък тя бе осъдена за подбуждане към омраза и враждебност.

На 24 април 2012 г. Кафтанджъоглу публикува в Туитър пост, в който пише: "Днешният ден в историята: Започва арменският геноцид. Почитаме нашите убити арменски граждани. В 19.15 ч. на /площад/ Таксим". С това тя засегна чувствителна тема за обществото на Турция, която категорично отхвърля категоризирането на убийствата на арменци в Османската империя през Първата световна война като геноцид.

Турските медии не пропуснаха и пост на съпруга й Али Наки Кафтанджъоглу, който преди време качи в профила си в Туитър снимка на дървена дъска с вилица и оглозгани кости и пояснението: "Преди седем минути на тази чиния имаше четвърт прасе". След този пост самата Джанан Кафтанджъоглу също бе набедена, че консумира свинско, и се наложи да обяснява, че "не се бърка в това, което съпругът й яде".

Кафтанджъоглу е родена на 3 февруари 1972 г. в село Чифтлик Саръджа, окръг Орду. Завършила е Истанбулския медицински университет и по образование е лекар. Заедно със съпруга си, с когото сключват брак през 2001 г., имат една дъщеря.
БТА