Два силни земни труса разлюляха Чили
Два силни земни труса разлюляха Чили / netinfo
Силно земетресение с магнитуд 7,7 по скалата на Рихтер разтърси днес в 15,40 ч. по Гринуич северните райони на Чили. Трусът предизвика паника и прекъсна електрозахранването. По непотвърдена информация 50 души са ранени. Два часа по-късно последва втори трус с магнитуд 5,7. Епицентърът на втория трус е бил на 58 километра северозападно от град Антофагаста, предаде Ройтерс.

Според Геоложкия институт на САЩ епицентърът на първия трус бил на 60 км дълбочина, на 170 км северно от град Антофагаста. Трусът бе усетен в столицата Сантяго, намираща се на 1260 км южно от епицентъра, както и в съседните Перу и Боливия.

Президентският говорител Рикардо Лагос Вебер каза, че епицентърът на труса е бил близо до град Калама, където се намира една от големите чилийски медни мини - мината Чукикамата. Няма данни да има пострадали. Има разрушения, но не големи. В няколко града в Северно Чили е било прекъснато електричеството.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами предупреди, че има опасност от приливни вълни за Чили и Перу. П0-късно обаче чилийските власти заявиха, че всъщност няма опасност от големи вълни, защото трусът е бил навътре в сушата.

Земетресението е било усетено и в боливийската столица Ла Пас, намираща се на около 620 км североизточно от епицентъра. Били са евакуирани някои високи сгради, но хората скоро са се върнали по работните си места.