/ / iStock/Getty Images
След „Ванчомихайловисткия уикенд“ на българската делегация в Битоля и Охрид все повече се смаляват надеждите, че е намерен правилният път за разрешаване на спора между двете страни. Това заяви съпредседателят на Съвместната българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси пред македонската редакция на Deutsche Welle.

„Кръщаването на Българския културен клуб в Битоля с името „Ванчо Михайлов“ не е нищо друго освен умишлена провокация, която изпраща и послание“, категоричен е той.

„Това е историческа личност, която заради идеите си за несъществуване на македонската нация има изключително негативно отношение от македонците. И когато името на такъв човек се налага като име на културен клуб на територията на македонската държава, а това лице няма нищо общо с културата, то може да се разбира само като арогантна провокация или дори като акт, който отива на противоположната страна.от т.нар приятелство“, оценява Георгиев.

Според него името на Българския културен клуб в Битоля изпраща послание към македонците, което няма нищо общо с културата.

„Тенденцията да се напомня на македонската общественост, че добре познатите идеи на Михайлов относно македонската нация и език ще продължат да се подхранват в самата Македония, е повече от очевидна. Послание, което, за съжаление, ще направи разкола между македонци и българи още по-голям. От друга страна, този акт показва ценностната система на определена общност. Когато определени ценности, култивирани чрез личности или събития, се извличат от миналото, тогава чрез тях се дефинира настоящата ценностна и идеологическа позиция, както и визията за бъдещето на една общност. И когато, въпреки съществуването на множество други възможности, се извличат ценности, които принадлежат към мрачната страна на историята, тогава, разбира се, посланието, което се изпраща към околните, също е мрачно. За съжаление този акт подкопава и поставя под съмнение всички други опити за намиране на решение на недоразуменията между Македония и България. По този начин намаляващите и по-тихите гласове на разума и от двете страни се задушават и се разбиват последните надежди за достоен диалог. Още по-тъжно е, че има злоупотреба и с културата, един от редките мостове между двата народа“, каза Георгиев.

Президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски се съгласи с позицията на Драги Георгиев по този казус в неделя.

„За съжаление вчера в Битоля беше направен опит за представяне на доказан сътрудник на хитлеристкия нацистки режим като мост за сближаване между двете страни. „Сигурен съм, че нито македонският, нито българският народ вярват, че характерът и (не)делото на Ванчо Михайлов могат да допринесат в тази посока“, подчерта държавният глава на югозападната ни съседка.

Събитията и протестите през почивните дни в Битоля, които съпътстваха откриването на Българския културен център на името на Ванчо Михайлов, са сред основните теми за политиците у нас.

Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на управляващата „Има такъв народ“, е категоричен, че фракцията няма да позволи да падне ветото до края на юни. Изявлението е направено в контекста на „различните позиции“ в правителството по този въпрос.

Христо Иванов, председател на парламентарната група на управляващата Демократична България и съпредседател на партията, смята, че е в интерес на България ветото да бъде отменено, но не без резултати от македонска страна.